At leve med en Beagle


For at få et vellykket liv med sin hund er det alfa omega, at du er en god flokleder. Forståelsen for, hvad begrebet flokleder indebærer, har været under kraftig udvikling det seneste par år. Så vi finder det nødvendigt at opsummere, hvad det indebærer.

En god flokleder er en, som sørger for, at hunden får opfyldt de behov, den har. Det være sig de basale behov som mad, hvile og varme, men lige så vigtigt: en, som sørger for, at hunden får brugt de ressourcer, den har. Det gælder altså om at tilbyde hunden, for den, fornuftige aktiviteter, der svarer til det formål, den er fremavlet til. Det er derfor alt afgørende, at man som hundeejer har forståelse for hundens behov, for at kunne have et godt liv sammen.

En flok Beagler på jagt

Beaglen hører til den gruppe af jagthunde, man kalder for støvere. Den er fremavlet til i pack (flok) at opspore fært efter f.eks. en hare og fortælle det til de andre Beagler i flokken ved at glamme. De andre Beagler kommer til, og sammen vil de opspore haren.

Dette gør, at en Beagle er en selvstændig hund, der samtidig er lydhør og samarbejdsvillig i sin flok, og som har en god færtsans. Beaglen er desuden en munter og intelligent hund, der er frejdig og særdeles aktiv, udholdende og beslutsom.

Det, at Beaglen er fremavlet til at arbejde og leve i packs, gør, at den er enestående som familiehund, men det er vigtigt at understrege, at det er en aktiv hunderace, så der skal være tid til at lave aktiviteter med den.

Den har det generelt godt med andre hunde. Den kan dog have en tendens til at blive racistisk, hvis den ikke fra hvalp lærer at omgås andre racer.

At Beaglen er selvstændig og samtidig har en god færtsans gør, at man på gåture ikke kan stole 100 pct. på den, når den er uden line. Får den en god fært i næsen, vil den sandsynligvis gå efter den, og er den opslugt af færten, har den svært ved at høre og kan derfor i den situation være meget svær at kalde til sig. Gåture foregår derfor bedst i line. Det betyder også, at hvis man har have, skal den være hegnet ind.

Emma spiser blommer

Der går mange rygter om, at en Beagle er svær at opdrage. Det skyldes nok dens selvstændige natur. Tricket til at opdrage en Beagle består i at give den lyst til at gøre det, vi vil have den til. Den elsker sin familie, og bliver den bare motiveret i træningen/opdragelsen, så er den meget samarbejdsvillig. Vi anbefaler dog, at du går på hundeskole med hvalpen, både fordi du får hjælp til træningen, men også fordi den der vil møde andre hunde, hvilket er godt for dens sociale udvikling.

Det er alfa omega, at Beaglen er velstimuleret. Dette gør du ved at give den oplevelser, der svarer til det, den er fremavlet til. Den skal have samvær med andre hunde, gerne i en hundeskov, og det, at Beaglen er en støver, gør, at man skal være ekstra omhyggelig med at lade hvalpen og senere den voksne hund få lov til at bruge sin næse ved f.eks. havespor, almindelige spor og nye steder med fært, f.eks. menneskefært og pølsevandsfært.

Max klar til middagen

Man skal være indstillet på, at man får en aktiv, selvstændig og intelligent hund, der selv kan hitte på aktiviteter, hvilket gør, at den til tider er meget underholdende at leve sammen med.

© Kennel Hanne